Select Page
Dulwich House

Full planning permission was obtained for this scheme in 2017. It involves extending the living space in a relatively small terrace house in south London, partly by an addition at roof level and partly by addition of a ground floor extension which replaces an existing and inadequate conservatory.

Due to a sloping site, the house has its ground floor at something of a higher level than the garden, and the design aims to reconfigure the entire ground floor layout to work functionally but also take advantage of the level changes, creating a sequence of connected spaces that step down from the living room at the front of the house, all the way out to the small garden at the rear.

The roof extension provides an additional bedroom along with some storage space in a half-height loft accessed by a new, compact stair at the top of the stairwell, which gains some extra height and daylight from above.

Daylight is an important consideration in this design, making sure that the internal spaces can access it in spite of the constrained site and north-facing aspect, but also taking into account the impact of the new construction on the neighbouring properties. Daylight analyses were prepared as part of the planning application, and it is largely these considerations which explain the sculpted form of the extension roof.